Onze honing

Nederlandse Honing uit eigen imkerij

Professioneel imker Frank Wilmink zorgt voor de heerlijke honing uit eigen imkerij. Imkerij ‘Bijenwerkplaats’ is gelegen in de omgeving van Den Bosch, Rosmalen, Haarsteeg en Dieteren (Midden-Limburg).

Onze honing is lokaal en van Nederlandse afkomst. Dat is erg belangrijk, omdat er geen onnodige kilometers brandstof verbruikt wordt om honing van ver te halen. De honing zou in grote vaten vervoerd en verwarmd moeten worden om dan vervolgens weer in kleine potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten gaan belangrijke inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels verloren en dat maakt honing juist zo voedzaam.

Een andere reden is het feit dat er kleine hoeveelheden stuifmeel in de Nederlandse honing zitten, die uit je eigen biotoop komen. Hierdoor raak je op een gedoseerde manier gewend aan het stuifmeel uit je eigen omgeving. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van onze gewassen. Door het kopen van Nederlandse honing blijft imkeren in Nederland mogelijk en blijven er bijen om deze belangrijke taak te vervullen.

Bijenwas en andere heilzame producten van de bijen.

Bijenwas wordt door de bijen gebruikt om raten te bouwen. Naast het opslaan van voedsel (nectar/honing en stuifmeel) worden hierin ook de eitjes gelegd waar de bijenlarven uitkomen, die later verpoppen tot volwassen bijen.

Bijen hebben wasklieren tussen het 3e en 6e segment. Hier zweten ze wasplaatjes uit, waar ze vervolgens op kauwen en door toevoeging van speeksel, plantaardige delen, harsachtige stoffen vanuit stuifmeel en andere balsemachtige stoffen wordt was geelachtig. Sterkkleurende bloemen(paardenbloem) geven de bijenwas een oranjeachtige kleur.

Bijenwas wordt o.a. gebruikt voor kaarsen, in de farmacie, smeer en poetsmiddelen, in de kunst, in de techniek.

Propolis: De bijen halen de hars van knoppen van de bomen. in Nederland is dit vooral van de populieren. deze kleverige substantie wordt op gekauwd en ze voegen er allerlei enzymen en dergelijke aan toe , met met deze propolis worden allerlei kiertjes in de kast mee dichtgekit. ook ontsmetten ze hiermee de raten en de kast. Het werkt als een natuurlijke antibiotica.

In de imkerij wordt deze propolis gewonnen en gezuiverd. De propolis wordt op allerlei manieren toegepast in cosmetica en heilzame producten.

Koninginnegelei: De koningin wordt door de bijen gevoerd met een eiwitrijk voedsel door haar delegatie. dat zijn meestal een aantal werksterbijtjes die altijd rondom haar verblijven om haar te verzorgen. De koninginnegelei, Royal Jelly, is ook voor mensen heel heilzaam. Is eiwit rijk en kan voor mensen die het zwaar hebben ingezet om weer op krachten te komen. Te denken valt aan mensen herstellende van kanker, of andere ernstige ziekte, na een zware bevalling etc.

Stuifmeel: is de bouwstof voor de bijen, naast nectar slaan de bijen dit op in de kast nodig om te groeien en de winter door te komen. Het is rijk aan mineralen, eiwitten en sporen elementen.Ook voor mensen kan dit een energie boost geven. De korrels worden gedroogd voor menselijke consumptie om schimmelen te voorkomen.

Wil je meer weten over de bijen? Kom dan naar onze jaarlijkse imkerijendag. Deze vindt meestal plaats op de tweede zaterdag en/of zondag in juli. zie in de Agenda.